Ατρεύς

Ατρεύς
Μυθολογικό πρόσωπο, γιος του Πέλοπα και της Ιπποδάμειας. Αδελφός του ήταν ο Θυέστης. Τα δύο παιδιά, με τη συνεργασία της μητέρας τους, σκότωσαν τον ετεροθαλή αδελφό τους Χρύσιππο, γιο του Πέλοπα από τη νύμφη Αξιόχη. Ύστερα από αυτό, ο Πέλοπας τα έδιωξε και τα καταράστηκε. Αυτή η πατρική κατάρα στάθηκε η αιτία της φοβερής μοίρας, που βάρυνε όχι μόνο στη ζωή των δύο ηρώων, αλλά απλώθηκε και στους απογόνους τους, ώστε η γενεά που καταγόταν από τον Α. (οι Ατρείδες) να ζήσουν απερίγραπτες συμφορές. Τα παθήματά της και η βαριά μοίρα της οικογένειας των Ατρειδών υπήρξαν πηγή έμπνευσης για τους μεγάλους τραγικούς ποιητές του 5ου αι. π.Χ. και μια σειρά τραγωδίες γράφτηκαν για θέματα σχετικά. Οι δύο αδελφοί, διωγμένοι από τον πατέρα τους, κατέφυγαν στον βασιλέα Σθένελο, στην Αργολίδα. Αργότερα, όταν δόθηκε χρησμός στους κατοίκους των Μυκηνών να διαλέξουν βασιλιά τους έναν γιο του Πέλοπα, κάλεσαν τον Α. και τον Θυέστη. Ο καθένας εγκωμίασε τον εαυτό του για να πάρει τον θρόνο και με την αφορμή αυτή άρχισε το φοβερό μίσος που τους χώρισε για πάντα και τους οδήγησε σε φοβερές πράξεις. Ο Α., με τη βοήθεια του Δία που υπήρξε σύμβουλός του, κέρδισε τον θρόνο και εξόρισε τον αδελφό του από τις Μυκήνες. Όταν όμως έμαθε πως ο Θυέστης είχε εξυφάνει εναντίον του ολόκληρη ιστορία, με τη συνεργασία της ίδιας του της γυναίκας, της Αερόπης, τον κάλεσε στις Μυκήνες. Ο Θυέστης πήγε και ο Α., αφού τον υποδέχτηκε αδελφικά, σκότωσε τους τρεις γιους του αδελφού του, αν και είχαν καταφύγει ικέτες σε έναν βωμό του Δία και πρόσφερε το κρέας τους μαγειρεμένο στον πατέρα τους για φαγητό. Μόλις ο Θυέστης δοκίμασε, ο Α. τού παρουσίασε τα τρία κεφάλια των παιδιών του, αποκαλύπτοντας την αλήθεια για το γεύμα (Θυέστεια δείπνα τα ονόμασαν οι αρχαίοι). Ο Α. έδιωξε πάλι από τις Μυκήνες τον Θυέστη, ο οποίος ζήτησε άσυλο στη Σικυώνα. Εκεί απέκτησε από την ίδια του την κόρη, την Πελόπια, γιο, τον Αίγισθο. Ο Α. παντρεύτηκε την Πελόπια, ως κόρη του βασιλιά Θεσπρωτού, χωρίς να ξέρει ότι ήταν κόρη του αδελφού του. Τον Αίγισθο τον ανέθρεψε κοντά του ο Α. και όταν μεγάλωσε, τον παρακίνησε να σκοτώσει τον Θυέστη. Ο νέος θέλησε να πραγματοποιήσει την προσταγή, αλλά όταν έμαθε ότι ο Θυέστης ήταν ο πατέρας του, γύρισε στις Μυκήνες και σκότωσε τον Α. Με το ίδιο σπαθί αυτοκτόνησε και η Πελόπια, μόλις ανακάλυψε τη σχέση που υπήρχε ανάμεσα σε αυτήν, στον Θυέστη και τον Αίγισθο. Γιοι του Α., από την πρώτη του γυναίκα, την Αερόπη, ήταν ο Αγαμέμνων και ο Μενέλαος.

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • Ἀτρεύς — masc nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀτρεῖς — Ἀτρεύς masc acc pl Ἀτρεύς masc nom/voc pl (parad form) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀτρέων — Ἀτρεύς masc gen pl Ἀτρέω̆ν , Ἀτρεύς masc gen pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀτρεῖ — Ἀτρεύς masc dat sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀτρεῦ — Ἀτρεύς masc voc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀτρῆες — Ἀτρεύς masc nom/voc pl (epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀτρέες — Ἀτρεύς masc nom/voc pl (epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀτρέος — Ἀτρεύς masc gen sg (epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Атрей — (Atreus, Ατρεύς). Сын Пелопса и Гипподамии, брат Фиеста. От первой жены он имел сына Плисфена, от второй Аэропы сыновей Агамемнона и Менелая и дочь Анаксибию. Атрей сделался царем Микен и изгнал своего брата Фиеста, обольстившего его жену Аэропу …   Энциклопедия мифологии

  • Ἀτρέως — Ἀτρέω̆ς , Ἀτρεύς masc gen sg Ἀτρεύς masc nom sg (epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”